Показать сообщение отдельно
Непрочитано 16.05.2026, 18:18   #1015
Баянист
Чемпион

"Не відчував радості". Учасник Кубка світу завершив кар'єру у біатлоні та перейшов у лижні перегони

Чеський біатлоніст Якуб Штвртєцки оголосив про завершення кар'єри у біатлоні. 27-річний спортсмен ухвалив рішення про перехід до збірної Чехії з лижних перегонів перед початком підготовки до сезону 2026/27. Про це Штвртєцки оголосив на своїй сторінці в Instagram.
Штвртєцки розпочав професійно займатись біатлоном 19 років тому, а дебютував на найвищому рівні — Кубку світу — у 2018 році. Найуспішнішим сезоном для чеського біатлоніста став 2022/23: у ньому він сім разів фінішував у топ-30. А на етапі в Гохфільцені показав найкращий результат кар'єри — посів восьме місце у спринті.

Попри проривний сезон 2022/23, у наступні три сезони Якуб не показував топрезультатів, зокрема олімпійський сезон провів переважно на Кубку IBU. А перед початком підготовки до сезону 2026/27 Штвртєцки оголосив про завершення кар'єри біатлоніста та перехід у лижні перегони.

За словами Якуба, рішення про зміну дисципліни визрівало на тлі психологічної втоми від результатів та тренувального процесу в біатлоні. Штвртєцки почав шукати альтернативи ще під час виступів на Кубку IBU, де усвідомив потребу в новій мотивації.

"Я вже не пам'ятаю, коли ця ідея вперше спала мені на думку, але я обговорював це з тренером на чемпіонаті Європи в Шушені. Потім в Лейк-Плесіді я остаточно вирішив, попри гарні результати. Просто я вже не відчував тієї радості від біатлону", — зазначив Штвртєцки у інтерв'ю Sport.cz.
"Я вже спілкувався з асистентами національної збірної та помітив, що за обсягом роботи це буде значно складніше. Але це логічно, адже в біатлоні доводиться витрачати багато часу на стрільбище".

Перспективність Штвртєцки як лижника підтверджується його останніми результатами на внутрішній арені. На чемпіонаті Чехії він зумів випередити лідера національної збірної Міхала Новака в гонці вільним стилем, що додало йому впевненості у конкурентності біатлоністів у лижному світі.

Зокрема, Якуб орієнтується на приклад норвежця Ейнара Хедегарта, який успішно реалізував свій потенціал в обох видах спорту. Зокрема, у сезоні-2026 Хедегарт виграв два етапи Кубка світу з лижних перегонів, випередивши Йоганнеса Клебо, а на Олімпіаді-2026 виборов три медалі: дві золоті та одну бронзову.

"Він [Хедегарт] показав, що це можливо і що біатлоністи можуть бути конкурентоспроможними у лижних перегонах. Я, безумовно, вболівав за нього і був радий, коли він розгромив суперників".
Баянист вне форума   Цитата
3 пользователя(ей) сказали cпасибо: